с. Белопопци

ИНФОРМАЦИЯ:

Село Белопопци се намира на 6 км източно от общинския център Горна Малина и е разположено от двете страни на третокласния път София – Горна Малина – Байлово – Пирдоп.  Полупланинско, с надморска височина 677м., сгушило се в северните разклонения на Ихтиманска Средна гора, селото има чиста природа, предразполагаща към отдих и туризъм. На  река Азмак, която пресича Белопопци,  е построен малък язовир,  който предлага  добри условия  за спортен риболов и отдих.

Белопопци е третото по големина село в община Горна Малина, като жителите с постоянен адрес са 572, а с настоящ – 733 (по данни на ГРАО към 02.02.2023 г.).

Историята на селото се губи в тъмнината на далечното минало. Знае се от останалите артефакти, че селото е било разхвърлено по махали по различни местности в землището му, като най-голямата махала е била разположена по течението на реката, където е днешното село при най-благоприятните условия за живот: вода, китни дъбови гори, тучни пасища и богата плодородна черноземна почва.

При различни трагични превратности населението от отделните махали се преселва в средището за по-голяма сигурност. Последна се присъединява махалата от сегашната местност „Селището” –  най-близка до днешното село. Между тях се е намирала  черквата, чиито основи са открити при строеж. 

Завладявайки Балканския полуостров турците в продължение на сто години  методично са се заселвали в  земите ни.  Добрите условия за живот привличат вниманието на поробителя и той се настанява твърдо в селото. Така турци и българи заживяват заедно. По-късно тук се настаняват и цигани от индийски произход.

Името на село Белопопци е дадено по повод народополезната дейност на един от прастарите свещеници, който макар и в пределна възраст,  с бели коси е развивал неуморно обществена дейност.

В намерен турски регистър за данъци от 1576/77г. името на Белопопци е посочено като „Ак Данишменд”, което в превод означава бяло духовно лице, а местното турско население е наричало селото „Талишман”, което в превод е талисман, щастие.

В годините, предшестващи освобождението ни от турските поробители, селото е дало Геро Петков наречен “Комитата”, който е преследван за размирна дейност и намира убежище в съседна Румъния. При едно преминаване на река Дунав той намира гибелта си в нейните води. Същият е вуйчо на писателя Елин Пелин, брат е на майка му Лула, която също е с белопопски корени.

Освобождението на селото от турците става с идването на руските войски на 25.12.1877 година.

Днес село Белопопци се гордее с новопостроената си през 2008 г. източно-православна църква „Свети Георги Победоносец”  и със столетния си манастир „Св. Илия”, основно ремонтиран през 2015 г.

Народно читалище „Съзнание 1925” е единствената културна институция, която предлага общодостъпна библиотека и интернет,  различни форми на самодейност.

През 2010 г. е затворено началното училище, а учениците се обучават в средищното СОУ „Христо Ботев” в Горна Малина.

В селото работи италианската фирма “Гаматек”, която произвежда  детайли  за „Ферари”, „Хонда моторс”, „Сузуки” и  „Ямаха”. Очаква се производството да се разшири с производство на части за  „Мерцедес”, а с това ще се увеличат и работните места.

Функционират още железарски цех,  работещ само за износ,  фирма за  производство на  цветя и екологично чисти плодове, преработка на  диворастящи гъби и др.

Белопопци е известно на любителите риболовци с местния язовир, в който се отглеждат шаран, толстолоб, бял амур, сом, пъстърва и много плевелна риба. За любителите на природата и туристите през 2015 г. бе открит пешеходен маршрут Манастир „Св. Илия” – язовир „Белопопци”, където е изградена детска площадка и зона за отдих. Край водите на язовира може да се наблюдава сива чапла и други местни видове птици.

ГАЛЕРИЯ:

КАРТА: