Паметник Арабаконак – връх Звездец

ИНФОРМАЦИЯ:

Туристическият маршрут е изграден  от община Горна Малина през 2015 г. по  проект, финансиран по „Програма за развитие на селските райони (2007 – 2013 г.)” и е на стойност 292 154,05 лева.Намира се в северния край на общината, в западна Стара планина – землището на с. Стъргел, между старопланинския проход Арабаконак (Ботевградски) и връх Звездец и е с дължина 8915 м. Началото й започва от паметника на победата „Арабаконак”, (над пътя Горно Камарци – Врачеш – Ботевград) и завършва при най-високия извор на река Бебреш – Цариченец, който е в северното подножие на връх Звездец. Денивелацията на маршрута е 624 м – от 976 м надморска височина при паметника „Арабаконак” до 1600 м при най-високия извор Царичинец на река Бебреш, под връх Звездец (старото наименование на който е Шиндарника)  –  най-високият връх в община Горна Малина с надморска височина  1655 м.

Пътеката не е стръмна, чакълирана е и се изминава пеша или с велосипед с лекота. Тя се пресича на няколко места с туристическия европейски маршрут Е3 „Ком – Емине”,  по който се стига до хижа „Чавдар”, връх „Баба” и хижите „Кашана” и „Мургана”, които се намират в Златишкия проход. Може да направите и с 4 000 м по-дълъг туристическия си преход, ако оставите колата си в  Горно Камарци, откъдето се вие асфалтовият път към Арабаконашката седловина – граница между Западна и Централна Стара планина. От там се стига пеша до паметника Арабаконак, който се намира на източната страна на прохода в борова горичка. Горно Камарци е най-северното село в община Горна Малина. На север зад него  се издига Стара планина, а на юг – Средна гора. От селото тръгват пътищата за два важни старопланински прохода – Витиня и Арабаконак.

Има два заслона с барбекю, с маси и пейки за около 20 човека и има питейна вода:

–  при Стара мандра, на разстояние 4000 м от началото;

–  под извора на река Бебреш – крайната точка на  пътеката, на разстояние 9000 м от началото й.

Изградени са и три места за отдих, които са без заслони:

–  След 2200 м от началото на туристическия маршрут, край борова гора има две маси и пейки, от където се открива невероятна гледка на юг към Средна гора, Рила и Родопите, а на югозапад – към Витоша. Там няма питейна вода;

– След 3000 м има две маси и пейки с изглед на север към магистрала „Хемус” и на северозапад – към връх „Мургаш”. Няма питейна вода;

След 5700 м, в ляво под пътя,  е изградена  чешма с изворна вода, а след още 100 м е водосборът Клисура от горните извори на река Бебреш, а в красивата и прохладна букова гора има маси и пейки за отмора.

Туристическата пътека Арабаконак – Стара мандра – вр. Звездец е маркирана с
бяла-жълта-бяла боя, а Европейски туристически маршрут Е 3 „Ком – Емине”
– с бяла-червена-бяла боя.
Туристически маршрути от Арабаконак:
– Арабаконак – х. Чавдар (част от Е 3 Ком – Емине)  – 10,4 км
– Арабаконак – х. Мургана (част от Е 3) – 21,7 км
– Арабаконак – х. Кашана (част от Е 3) – 24,7 км
– Арабаконак – Проход Витиня  (част от Е 3) – 6,2 км
– Арабаконак – вр. Мургаш (част от Е 3) – 23,4 км
– Арабаконак – х. Мургаш (част от Е 3) – 25,4 км
– Арабаконак – Етрополска седловина – м. Въртележката – х. Рудината –
18,8 км
– Арабаконак – м. Влайнски камък – м. Въртележката – х. Рудината– 15,1
км
– Арабаконак – м. Стара мандра – 4,2 км (заслон с барбекю)
– Арабаконак – извор на р. Бебреш – 8,6 км
– Арабаконак – вр. Звездец – 5,6 км (без маркировка)

Забележителности:

ГАЛЕРИЯ: