с. Гайтанево

ИНФОРМАЦИЯ:

Село Гайтанево е едно от най-малките селища в община Горна Малина. Жителите с постоянен адрес са 133, а с настоящ адрес – 230 човека (по данни на ГРАО към 02.02.2023 г.).

То е разположено на разстояние 10 км югоизточно от административния център, заобиколено от широколистна и иглолистна гора.  Землището му заема най-южната част на общината, а в центъра на селото е крайната точка на четвъртокласния път Априлово – Гайтанево.

Името Гайтанево е дадено на селото през турско време, според историята –тук,  с гайтан, се е обесило младо момиче.

Църквата „Света Параскева” е построена през 1861-1863 г. и има един от най-хубавите стенописи , с които са изографисвани църквите.

На територията на селото се намират и две манастирчета – „Св. Илия” и „Св. Неделя”.  На празниците на светиите има църковна служба и се приготвя курбан.

В Гайтанево сега няма училище. Сградата, в която са се обучавали деца до завършване на 7 клас, е продадена през 2005 г..  Малкото останали деца в селото оттогава се обучават в средищните училища в Горна Малина и в Априлово.

Единствената културна институция в селото е НЧ  „Паисий Хилендарски – 1927”.

Чистият въздух, красивата природа и спокойствието привличат през лятото много граждани, напуснали селото преди години в търсене на работа.

Младите хора ходят на пикник в местността „Кадийското кладенче”, където има заслон, построен със собствени средства и труд от ловната дружинка.

ГАЛЕРИЯ:

КАРТА: