с. Горна Малина

ИНФОРМАЦИЯ:

Село Горна Малина е административен център на община Горна Малина. Разположено на 34 км.   източно от гр. София, там където Софийското поле се стеснява като фуния и  река Макоцевска разделя последните възвишения на Стара планина и Средна гора. Надморската височина е 620 м. Брой жители – 1 331 с постоянен адрес, а с настоящ – 1621 (по данни на ГРАО към 02.02.2023 г.).

Близостта на Горна Малина до столицата е важен фактор, предопределил развитието ѝ през последните години. Все повече хора предпочитат да живеят природосъобразно в екологично чиста среда, каквато е в Горна Малина, а да работят в града. В селото има къщи за гости, заведения за хранене, зала за конференции и изложбено пространство. В близост до училището се изгради съвременен спортен комплекс с футболни игрища, зала за баскетбол, волейбол, художествена гимнастика. Съвременна фитнес зала за тренировки.

Исторически сведения: Селища в землището на с . Горна Малина са съществували още  от 5 – 6 век пр. н. е. Предания разказват, че днешното име Малина е по-скоро  трансформация от латинското „молина” – мелница, защото в близост до реката е имало няколко мелници, а Горна Малина и Долна Малина –  от разделяне на селището на две отделни села.

Може би по същата причина и най-големият аквакомплекс до София, който се намира в началото на Горна Малина, носи името “Вятърните мелници”. Комплексът разполага с няколко басейна, ресторант, бирария, бар, зоокът, водоем за спортен риболов, удобни обособени зони за отдих.

ГАЛЕРИЯ:

КАРТА: