НЧ „Просвета 1918” – с. Макоцево

ИНФОРМАЦИЯ:

Председател настоятелство: Захарин Георгиев
Секретар: Светлана Сърцанова – Цолова
Телефон за контакт: 0876732642
e-mail: chitalishte_makotsevo@abv.bg
Работно време: понеделник – четвъртък; 08:00 – 12:00 часа; Събота- 10:00- 14:00 часа; Почивни дни: петък и неделя

Предлага: Ползване безплатен интернет, богат библиотечен фонд, поддържане народните традиции, занимателни игри за децата през свободното им време и през ваканциите и сме отворени към нови идеи.

История на читалището: Няма сведение за точната година кога е основано читалището в Макоцево. Предполага се, че това е станало преди 1902 г., когато са положени основите на земеделското кооперативно движение от известния местен учител Станчо Стоянов. Първоначално се е именувало “Просвета”, а след 09.09.1944 г. е преименувано на ЧН “Мирчо” – на името на партизанина Иван Божилов – убит в Отечествената война.

В началото дейността на читалището е била ограничена и се е заключавала в сбирки по вечерно време, главно на мъжете, където учителите дежурели по ред и чели интересното от вестниците. По-късно се подготвяли театрални представления, които били празник за населението.
В по-ново време – от 1938 г. насам, местните учители – първоначално Стефан Попов, а след 1946 г. – и учителите Димитров, Попова, Димитрова, Цветкова, Цачева и др. работели усърдно, с възрожденски патос и дейността била най-разнообразна: изнасяли са се пиесите “Българи от старо време”, “Боряна”, “Снаха”, “Васил Левски” и др., възпроизвеждали са се обичаи и традиции. В училищния салон е бил монтиран киноапарат и отначало по-рядко, а в последствие два пъти седмично са прожектирани филми.
Устройвани са посещения в Софийската опера, Народния театър “Иван Вазов” и най-често в Музикалния оперетен театър, където един от солистите е нашият даровит оперен певец Хари Харалампиев.
Читалищната дейност включва и опазване на народното творчество, като през 1940 г. са записани 58 фолклорни песни, а през 1967 г. – 41 песни от учителите от с. Макоцево.
След дълги години на застой, по отношение на дейността, през 2013 г. читалището е пререгистрирано под наименованието Народно читалище “Просета – 1918”. В настоятелството са избрани млади и активни хора, милеещи за културата. Има голям подем в работата на читалището в следните направления: възобновяване на позабравените традиции, привличане на младите хора в просветната дейност, обединяване на населението около опазване и развиване на общностните връзки. Всички жители на селото се включват в инициативите на читалището – с дарения, безплатен труд, участие в мероприятия, танцова група, йога и др.

ГАЛЕРИЯ:

КАРТА: