Ромски празник в с. Априлово

ИНФОРМАЦИЯ:

Един от най-колоритните празници в община Горна Малина е Ромският празник на 8 април. Тази дата е избрана за Международен ден на ромите, защото тогава ромите от цял сват отдават почит към своите жертвите от Втората световна война.

В рамките на фестивала можете да участвате в турнир по белот, футболен турнир, кулинарна изложба „Ромите и тяхната трапеза“, надиграване с кючек, конкурси за песни и стихове за най-малките и да се нагостите с прясно приготвена агнешка чорба.

Всяка година гост на фестивала е някоя от звездите на ромската сцена като Бони и Сашо Роман, които участват благотворително и събраните пари отиват за различни каузи. Предимно подпомагане на хора от общността, които се борят с тежки заболявания.

Ромският празник се организира от 1999 г. под ръководството на Ромски инициативен комитет, чиито създател е Асен Михайлов, като единственото прекъсване на традиционния вече празник и било в рамките на двете години в условия на пандемия. В организирането му участват много хора от общността, като в последните години все повече младежи изявяват желание да са част от организационния комитет.

Това е едно шарено, динамично, емоционално събитие, в което човек може да усети туптенето на ромското сърце и свободната ромска душа.

ГАЛЕРИЯ: