За Осоица

В централната част на селото се намира домът, в който израства д-р Стоян Христов – съпруг на Иванка Ботева, дъщеря на поета и революционер Христо Ботев.

Д-р Стоян Христов Милчев е роден на 1 януари 1873 г. в с. Клисура, Благоевградско. След Берлинския конгрес семейството е принудено да напусне селото и се преселва в Княжество България, в село Осоица. Тук Стоян Христов завършва основно училище, а след това продължава образованието си в Новоселци (Елин Пелин) и София. В началото на новия век Стоян Христов заминава за Белгия, където през 1905 г. завършва Брюкселския университет със специалност икономика.

На 30 октомври 1905 г. д-р Стоян Христов се сгодява за Иванка Ботева, а венчавката се извършва на 8 януари 1906 г. във Велико Търново.

В средата на 1906 г. д-р Стоян Христов и Иванка Ботева пристигат в Осоица. В началото на септември семейството заминава за София, където Иванка Ботева почива на 7 ноември 1906 г.

Северозападно от селото, под височината Здравешка чука, през месец април 1944 г., е сформирана партизанска бригада „Чавдар“ – подразделение на Първа Софийска въстаническа оперативна зона на Народоосвободителната въстаническа армия. Бригадата действа в околностите на Ново село, Ботевград, Пирдоп, Етрополе и Якоруда. Командир на бригадата е Добри Джуров, помощник-командир Димитър Кирков, политкомисар Стамо Керезов.

На 9 септември 1944 г. бригадата „Чавдар“ участва в установяването на властта на ОФ в Ихтиманско, Ботевградско, Пирдопско, Софийско и в София.