с. Байлово

ИНФОРМАЦИЯ:

Село Байлово, родното място на класика на българската литература Елин Пелин,  се намира на изток от общинския център Горна Малина и на 43 км източно от София. Разположено е в западните гористи разклонения на Ихтиманска Средна гора.  Писателят пише: „Моето родно село е разположено право срещу слънцето в едно красиво място, там, където Средна гора се отделя от нейната майка Стара планина и се упътва на изток…

Байлово съществува от ХІІ в., като първоначално е било заселено малко по на юг, около параклиса „Св. Троица”. То просъществувало до 1792 г., до въстанието срещу турците, ръководено от българите мохамедани Мехмед  Синаб и Дертли Мехмед.

Днешното село Байлово е пораснало на сегашното си място около 1815 г. Неговото начало поставя прадядото на Елин Пелин – Кара Станьо Иванов от Болчовската махала на с. Поибрене, Панагюрско.

Жителите с постоянен адрес са 240, а с настоящ – 411 (по данни на ГРАО към 02.02.2023 г.).  Живеещите  в селото без адресна регистрация са  над 140 човека.

Природните му дадености го правят привлекателно място за отдих и туризъм. В селото има гурме ресторант, къщи за гости с уникален облик, туристическа пътека “По стъпките на Елин Пелин”, която минава през “блатото на Андрешко” и след десеткилометров преход през сравнително лек терен, стига до единствените за България и Европа пещера с барелефи на фазите на луната, датирани на шест хиляди години, наречена Калугерица. Една от теориите е, че това е древно съоръжение (VІ – V хил. пр. Хр.), което е било използвано като „астрономическа обсерватория” за наблюдения на видимите небесни тела – Слънцето, Луната и звездите. Няма изградена туристическа инфраструктура. Над пещерата е разположен малък параклис на св. Никола, където се прави курбан за здраве на 9 май – Летен Никулден.

В центъра на селото се намира родната къща-музей на Елин Пелин, в която е пресъздадена обстановката, в която са живеели байловчани през 18-ти и 19-ти век. Всеки, прекрачил прага на къщата, се докосва до атмосферата, в която е творил писателят.

Привлекателен обект е и Дом-паметникът „Елин Пелин”, където, на първия етаж е изложена експозицията „Живот и творчество на Елин Пелин”, а на втория етаж се помещава НЧ „Елин Пелин – 1922”, което предлага на малки и големи достъп до информация, електронни услуги, богат библиотечен фонд, урежда културните  мероприятия в Байлово. Домакин и съорганизатор е на Регионалния фестивал “Който се смее, дълго живее”, провеждан всяка година на 1 април, на   юбилейни годишнини от рождението и от смъртта на Елин Пелин и др.

В близост е и църквата „Св. Св. Кирил и Методий” – паметник на културата, в двора на която е гробът на дядо Добри (20.07.1914 – 13.02.2018) – Светецът от Байлово (Добре Димитров Добрев) и къщичката, в която е живял.

До читалището е паркът за отдих и спорт, а край местния извор  има изграден рибарник с чиста изворна вода и прясна жива риба. Всяка година се организира състезание по риболов за деца.

На 600 м западно от селото е Параклис „Св. Троица”. На Петдесетница се прави курбан.

На 14 февруари местните производители се събират да отбележат Трифоновден с “Трифонска среща” и организират дегустация на вино.

ГАЛЕРИЯ:

КАРТА: