Туристически поход „По стъпките на Елин Пелин”

ИНФОРМАЦИЯ:

За всички любители на природата и приключенията
ЕЖЕГОДЕН Туристически поход „По стъпките на Елин Пелин”  на рождената  дата на писателя –  18 юли 

Описание на похода: Традиционен ежегоден туристически поход на 18 юли –  в чест на рождената дата на нашия съгражданин – писателя Елин Пелин (1877 – 1949) от центъра на с. Байлово до параклис „Св. Никола Летний” и „Манастирските пещери”.

В едната посока преходът е с дължина   10,5 km  и се изминава за около 3 – 4 часа пеша, с включени почивки и забавления. Пътеката е подходяща и за почитателите на вело кънтри тур.

ТУРИСТИЧЕСКИЯТ  ПОХОД „ПО СТЪПКИТЕ НА ЕЛИН ПЕЛИН” дава възможност на участниците да се докоснат до красивата природа в Средна гора край Байлово, да вървят по стар римски път, да пият божествена изворна вода и дишат чист планински въздух,  да видят  Каменният мост, построен 1885 г. от дядо Йото – бащата на Елин Пелин и варниците му, и  Скалното Светилище (Манастирските пещери) в местността „Калугерица”,  което представлява комплекс от четири (най-вероятно в миналото са били повече) пещери в бигорна скала, разположени в ниските части на речната долина на река „Смолска”, място,  наситено с енергия и с мистика, място, използвано като “астрономическа обсерватория” за наблюдения на видимите небесни тела от предшествениците ни преди 7000 години, място, непознато за туристите, все още  „необлагородено”,  но много диво и красиво. Във вътрешността на една от пещерите, археолозите са разкрили около 240 изображения (изсечени или гравирани в скалата). Няколко от тях са изсечени в скалите, отвън  пещерите.

Сборен пункт: Пред Дом паметник „Елин Пелин” в центъра на с. Байлово, община Горна Малина, Софийска област

Програма на похода:

09:00 – 09:30 часа – слово за писателя, поклонение  и поднасяне на цветя на паметника;

09:30 – 13:30 часа – поход;

13:30 – 14:00 часа – обяд в м. „Калугерица” – в заслона с дървени маси и пейки край параклиса, чешма с изворна вода, голяма поляна, топла скара и безалкохолни напитки за всички участници от кмета на община Горна Малина инж. Ангел Жиланов;

14:00 – 14:30 часа – забавни игри за децата и разглеждане на Манастирските пещери (Скалното светилище);

15:00 часа – връщане обратно в Байлово по туристическия маршрут или по Републикански път III 6004.

Ограничения: Деца, на възраст под 10 години, участват в похода само с придружител

Организатори: Община Горна Малина, Сдружение “Читалищата в община Горна Малина  – 2015”, НЧ “Елин Пелин – 1922” и кметството в село Байлово

Препоръки от организаторите:

  • Подходящо за туризъм в планината облекло и обувки;
  • Слънцезащитна шапка, раница, дъждобран;
  • Бутилка с вода и сух пакет храна по време на прехода.

ГАЛЕРИЯ: