Къща за гости „Герак Мито”

ИНФОРМАЦИЯ:

ДОБРЕ ДОШЛИ В КЪЩА ГЕРАК  МИТО!

Незабравим престой сред чистия въздух и зелената природа!

Къща „Герак Mито“ е на историческо място, посочено в поемата на българският автор и писател Елин Пелин „Гераците“, който е роден и живял в селото в непосредствена близост. Елин Пелин използва името (прякора) на семейството, което живее по това време на това място.

На мястото на тяхната полуразрушена къща сме създали един прекрасен кът за почивка, за различни групови, фирмени и лични събития. Къщата е кръстена на последния й собственик от рода Гераците – Димитър Гераков „Mито Герака“.

Герак е Големият ястреб (Accipiter gentilis), граблива птица от семейство Ястребови (Accipitridae).

Къща „Герак Mито“ предлага 6 стаи, топли в студено време, със самостоятелни бани общо 12-16 души. На разположение на гостите е голяма всекидневна в едната част с мека мебел, камина и в другата част с маса за 12-16 души. Има оборудване за провеждане на обучения и за забавления. Наличен е и WiFi  за „home office „ Към всекидневната има полупрофесионална оборудвана просторна кухня готова за вашите кулинарни творения.

Под пергола на двора има място за маса и възможност за приготвяне на барбекю. Мястото разполага с паркинг. В къщата няма обособено място за домашни любимци.

През лятото има надземен отопляем басейн удобен и за деца.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

По Подбалкански път на разстояние 44 км от центъра на София и на 41 км. от летище София до село Байлово се стига за 45-50 мин. Селото е разположено „точно срещу слънцето“, както го е описал Елин Пелин, в склоновете на разделящите се на север Стара планина и на юг Средна гора на 12 км. от село Горна Малина. Къщата се намира на 730 м. надморска височина, на 250м. от центъра на селото, на 150м. от Къща Музей на Елин Пелин, в „Герашката махала“ и на главният път за съседните села Смолско, Каменица и Голема Раковица.

ОКОЛНОСТИ

Районът предлага различни видове терени, подходящи за туризъм, разходки, колоездене, конна езда, риболов, водни спортове и др. За по-малко от 10 минути можете да стигнете до воден комплекс „Вятърните мелници“ (аквапарк) или до язовир Огняново. На 1 км. над селото се намира местността „езерото на Андрешко“ описано в разказ на Елин Пелин и пешеходният маршрут “По стъпките на Елин Пелин”.

Забележителности в селото са:  паметника на Елин Пелин, дом-паметника на Елин Пелин, Къща Музей на Елин Пелин, читалище с киносалон за 160 души, голяма библиотека, църквата, която Дядо Добри – “Светецът от Байлово”, поддържаше, мемориална плоча пред изоставена въгледобивна мина, служила за землянка през 1944г., паметник на жители на Байлово, участвали във войните.

В Байлово традициите са нещо свято, те са начин на живот, живи са и до днес. Малки и големи възраждат ритуали и обичаи. Събития със запазени традиции и обичаи се провеждат на Коледа, 14 февруари, 1 март, 1 април, Цветница и Лазаров ден, Великден, рожденния ден на писателя Елин Пелин, събори и чествания.

 

Добре дошли!

Локация: с.Байлово, Къща Герак Мито

Телефон за връзка: +359882294690

Пишете ни: gerakmitohouse@gmail.com

Предлага още:

 – Дегустации, водени от професионален сомелиер, на специално подбрани видове бяло, розе и червено вино;
– Дегустация на шампанско и пенливи вина от цял свят;
– Дегустация на различни типове уиски;
– Дегустация на Коняк;
– Дегустация на различни видове ром;
– Дегустация на пури;
– „Бренди нощ“ с различни отлежали брендита и ракии с подходящи за тях ястия;
– Винени вечери с тематични менюта и в стиловете „Файн дайнйнг”, „Рустик” и „Протокол”;
– Вечери с гост готвач;
– Възможност за готвач „под наем“;
– Приготвяне на тематични вечери с менюта или меню по ваш избор с известен готвач;
– Изготвяне на типични български ястия по традиционен начин;
– Изготвяне на пресни и консервирани зеленчуци „като при баба“;
– Тиймбилдинг с елементи от горните предложения;
– Изготвяне на  предложение,  съобразено с  изискванията на клиентите.

Адрес: с. Байлово

Телефон за контакт: 0882 294 690

Уеб сайт: http://gerakmito.com/

Фейсбук страница: линк

ГАЛЕРИЯ:

КАРТА: