НЧ „Христо Ботев 1919” – с. Долно Камарци

ИНФОРМАЦИЯ:

Председател настоятелство: Петра Горанова
Секретар: Мария Лесова
Работник библиотека: Сава Лазарова
Телефон за контакт: 0877043761
e-mail: botev_dk@abv.bg
Работно време: понеделник – петък; 08:00 – 12:00 и 14:00 до 18:00 часа
Предлага: Информация от богатия книжен фонд и интернет. Помощ при попълване на CV и на мотивационно писмо за постъпване на работа. Подпомагат се учениците при търсене на информация за подготовка на домашни работи. Прожекции на детски филмчета

История на читалището: Народно читалище “Христо Ботев 1919” е основано през 1919 год. по инициатива на учителите Стефан Д. Младенов, Петър Тотев,Христо Захариев, Христо Велев и Кирил Стаменов от с. Буново, по това време учител в Д. Камарци, и от няколко тогавашни младежи като Иван Кацаров и Пенчо Пенчев в учителската стая на училището в Долно Камарци. Още на първотосъбрание се обмисля и първия устав на читалището. Първият председател е Стефан Д. Младенов.
Първоначално читалището се е помещавало в стая на училището. През 1922 г. библиотеката е разполагала с 600 тома литература. През това време вече е била развита и театралната самодейност. Изнасяни са пиесите: “Хъшове”, “Бай Ганьо”, “Влюбените воденичари” и др.

Днес НЧ “Христо Ботев 1919”, с. Долно Камарци се помещава в многофункционална общинска сграда с голяма зала за библиотеката – с фонд 13 246 книги, с уютен салон за кинопрожекции, представления и събрания.
Благодарение на програма “Глобални библиотеки –България” библиотеката разполага с компютърна техника. Организират се безплатни курсове за пенсионери и инвалиди за придобиване на начални умения за работа с компютър, с обучители деца и библиотекарката Мария Лесова, за което библиотеката спечели първо място в категорията “Достойно остаряване с новите технологии” в националния конкурс “Глобални библиотеки – България – място за електронно включване”.
Женската певческа група е самодейна формация, известна както в община Горна Малина, така и от фолклорните фестивали в България. Печелила е много награди, но най-голямото й постижение е през 2013 г. на Световния шампионат по фолклор в Несебър , където спечели сребърен медал , стана вице-шампион и получи лауреатско звание.

ГАЛЕРИЯ:

КАРТА: