Къща музей и дом паметник „Елин Пелин” – с. Байлово

ИНФОРМАЦИЯ:

Къщата музей е привлекателен обект за посетителите от цялата страна. Широкият двор с големия орех, плевнята, навесът, под който е събран селскостопански инвентар, ни връщат към атмосферата, в която е живял и творил Елин Пелин.
Музеят на Елин Пелин е подходящ за еднодневни ученически екскурзии, тържества и раздаване на бележници за края на учебната година.
Жадните да усетят магията на словото на писателя ще се потопят в естествената атмосфера на неговия свят, ще научат много за живота и творчеството му.
Заповядайте в дом-паметник “Елин Пелин” и в къща музей “Елин Пелин” в село Байлово и ще научите интересни факти от живота на майстора на късия разказ.
История на музея: Класикът на българската литература Елин Пелин е роден в село Байлово. Това малко живописно селце се намира на около 40 км  източно от град София. Селото е изключително красиво, уютно, с чиста природа и с много зеленина. Тук силно се усеща духa на писателя, всичко напомня за него, всички – и млади, и възрастни знаят и разказват спомени за него и го обичат като най-близък роднина и приятел.
През 1977 г. на 11 ноември тържествено са открити построения в чест на 100 годишнината от рождението на писателя Дом – паметник „Елин Пелин” и реставрираната за музей родна къща (дарена от наследниците на фонд „Тринадесет века България), днес филиал на Националния литературен музей – София към Министерство на културата.
В Дом – паметника се помещава богата библиотека на читалище „Елин Пелин – 1922” с над 14 500 тома литература. Книжният фонд се обогатява с нови издания, закупени със средства от спечелени проекти, обявени от Министерство на културата. В красивата сграда има киносалон със 185 места, малки зали и гримьорни, музейна експозиция „Живот и творчество на Елин Пелин”, която се посещава от групи от цялата страна и чужбина. От откриването до сега са преминали стотици хиляди посетители.
Къща музей “Елин Пелин” е с № 82б в туристическата карта на БТС със 100-те Национални туристически обекти. Всеки турист може да си закупи за 2 лева книжка при посещението си в Байлово от вторник до петък.

Адрес: с. Байлово

Телефон за контакт: 0879 83 01 53

E-mail: muzeielinpelin@abv.bg

Фейсбук страница: линк

ГАЛЕРИЯ:

КАРТА:
[