с. Макоцево

ИНФОРМАЦИЯ:

Село Макоцево се намира в Ихтиманска Средна гора, на 15 км източно от административния център Горна Малина, около 40 километра от София и на 5 километра от селата Саранци и Чеканчево. Най-високият връх, в близост до селото, е Опор (1089 m) – втори по височина, след връх Звездец, в община Горна Малина. През землището на селото минава главния вододел на България, а също и едноименната Макоцевска река. Жителите с постоянен адрес са 120, а с настоящ – 440 (по данни на ГРАО към 02.02.2023 г.). На изток от селото, в местността „Овчо бърдо” се намира най-голямата вилна зона в община Горна Малина. БДЖ има две спирки в Макоцево – МАКОЦЕВО и МАКОЦЕВО СП.

Църквата „Великомъченик Свети Димитър” е паметник на културата. Построена е през 1862 г., а през 2003 г. й е направен основен ремонт. Някои от стенописите и иконите са дело на местния иконописец от XIX век Йото (Иван Неделков).

Кметството и НЧ „Просвета 1918” се помещават в сградата на общежитието на закрития дом за деца и юноши.

В началото на селото е разположена конна база “Конникът”, където гостите на селото могат да прекарат прекрасен почивен ден, в компанията на Зарко и неговите прекрасни коне. Базата разполага с места за настаняване и през летния сезон организира детски лагери сред природата.

ГАЛЕРИЯ:

КАРТА: