НЧ „Никола К. Савов – 1922” – с. Осоица

ИНФОРМАЦИЯ:

Председател на настоятелство: Янка Тодорова
Секретар: Виолета Христова
Телефон за контакт: 0876731497
e-mail: chitalishte.osoitsa@abv.bg
Работно време: вторник – събота 08:30 – 12:00 часа – 13:00 – 17:30 часа; почивни дни:понеделник и неделя

Предлага: Достъп до информация, електронни услуги (търсене на работа, попълване на автобиографии, молби, копиране на документи и принтиране)

История на читалището: Народно читалище “Никола К. Савов 1922″ с.Осоица е създадено през 1918 г. от будителите Илия Николов, Йордан Букарев и Димитър Стоицев, но официалната регистрация на читалището е през 1922 година. Поради липса на сграда, читалището се е помещавало в къща, подарена от Опълченеца Васил Григоров Македонски,заедно със Земеделска кооперация Пчела. Никола К. Савов дарява на читалището 15 000 лева и с тях са закупени много книги и шкафове.
Дейността на читалището се е състояла в представяне на пиеси и на много народни обичаи като „ Лазаруване”, „Коледуване”, „Топене на пръстени и наричания”.

Днес читалището се помещава в кметството на село Осойца. Има библиотека с 2075 книги, читалня и компютърна зала. През 2015 г. е открита етнографска сбирка с автентични експонати от XIX век, дарени от населението на село Осоица. Извън пределите на община Горна Малина, народно читалище „Никола К. Савов 1922” се слави с певческата група, която е създадена през 2011 г. и изпълнява автентични песни и народни обичаи. В село Байлово на регионалния празник на хумора и шегата през 2012 г. получи второ място.
Танцовият състав „Мари Мома” е създаден през лятото на 2012 г. с обичая „Завършване на жътвата” от Виолета Христова – секретар на читалището и от група младежи.
Двете групи участват заедно във всички празници и тържества на селото.

 

ГАЛЕРИЯ:

КАРТА: