с. Стъргел

ИНФОРМАЦИЯ:

Село Стъргел се намира в полите на Стара планина – под връх „Звездец”, в североизточния ъгъл на Долнокамарската котловина, на 24 км североизточно от общинския център Горна Малина и на около 50 км от София. ЖП линията София – Карлово и подбалканският път София – Бургас минават на 4 км южно от селото (през с. Долно Камарци), а на 6 км северно са проходите Витиня и Арабаконак, които се свързват с магистрала Хемус .
Жителите с постоянен адрес са 187, а с настоящ – 318  (по данни на ГРАО към 02.02.2023 г.).
През землището на с. Стъргел минават еко пътеката „Паметник Арабаконак – Стара мандра – извор на река Бебреш” – между старопланинския проход Арабаконак (Ботевградски) и връх Звездец с дължина 8915 м. и туристическият европейски маршрут Е3 „Ком – Емине”, които се пресичат на няколко места.
Единствената културна институция тук е НЧ „Христо Г. Данов – 1922” с богат библиотечен фонд – художествена литература и справочници и с етнографска сбирка. Читалището е създадено през 1922 г. по идея на известния български писател Тодор Влайков, заедно с местни учители и по-будни селяни.
Запазени са народните обичаи „Топене на пръстени”, Бабин ден, Великден, Лазаруване. Съборът на селото е в чест на християнския празник Св. Богородица и се чества в неделята след 15 август.
Населението е с източно-православно вероизповедание.
Църквата в селото „Св. Николай Чудотворец“ е построена през 1863 година. Изписана е през 1881 година от дебърските майстори Исая Мажовски и Яков Мажовски, и от помощника им Русалим Дичов.
В Стъргел има и три параклиса: „Света Богородица”, „Свети Димитър” и „ Св. Архангел Михаил”

Красивата природа около Стъргел привлича много столичани за отдих и туризъм.

Книгата за историята, бита и фолклора на с. Стъргел, написана през 1985 г. от общественика и дългогодишен директор на училището в селото Симеон Филчев Узунов, можете да изтеглите от меню “Култура”, подменю “Читалища”.

Днес училищната сграда е купена от фондация, с намерението да се превърне в център за работа с деца и зелено училище.

ГАЛЕРИЯ:

КАРТА: