Митинг концерт на руския паметник на Победата „Арабаконак” на 3 Март

ИНФОРМАЦИЯ:

Всяка година на 3 Март  – Ден на освобождението на България от османско иго и национален празник на република България, община Горна Малина организира митинг концерт в Ботевградския проход, на руския паметник „Арабаконак” от 11:00 часа.

Паметникът е построен в чест на руския император Александър II и на  руските войни, част от Западния отряд, командван от генерал – адютант Гурко, загинали в битките на 21 ноември 1877 г. на Арабаконашката позиция и на 18-19 декември 1877 г. в Ташкесенската (Саранска) битка с османската войска. След разгрома на османците от руската армия в Ташкесен и прогонването им към Пловдив, пътят  за освобождението на София е отворен!

След официалния военен церемониал, поклонението и поднасянето на много венци и цветя от гостите, от общинските и регионални институции и от гражданите, започва празничната програма, в която участват известни български артисти, ансамбли и самодейни състави от община Горна Малина.

Безплатното извозване на гражданите от населените места до Арабаконак и обратно се организира от Община Горна Малина.

Пространството около паметника е част от Западна Стара планина, през което минава европейския туристически маршрут „Ком – Емине” и е примамливо място за отдих или туризъм сред красивата природа.

ГАЛЕРИЯ: