„По стъпките на Елин Пелин” – Байлово – Блатото на Андрешко – Каменният мост на дядо Йото – хижа „Опор” – Бялата вода – м. „Калугерица” – Скално светилище „Манастирските пещери” – параклис „Св. Никола”

ИНФОРМАЦИЯ:

Маршрутът преминава през Байловското землище, община Горна Малина и през Смолското землище, община Мирково и е с дължина 10,5 км в едната посока и изцяло е в живописни местности на Ихтиманска Средна гора. Изминава се за около 3 h 45min с нормално физическо натоварване дори от хора, които за първи път правят преход в планината пеша или с велосипед (вело кънтри тур). Денивелацията е минимална.

Всяка година на рождената дата – 18 юли, на класика на българската литература Елин Пелин, община Горна Малина, заедно с Народно читалище „Елин Пелин – 1922” и с кметството в Байлово, организират туристически поход „По стъпките на Елин Пелин” в чест на писателя. Виж Туристически поход „По стъпките на Елин Пелин”

Маршрутът преминава през природни,  исторически, архитектурни  и археологически забележителности, които са вдъхновявали Елин Пелин да ги опише в разказите си.

През 2022 г. община Горна Малина започва облагородяването на пътеката. Маркирането (бяло – зелено – бяло) на маршрута за безопасно използване от туристите е дело на членове и приятели – доброволци на Сдружение “Туристическо дружество Насам – Натам” – гр. Бургас. Подходящ е за еднодневни екскурзии сред красивата природа на Средна гора.

Байлово – виж с. Байлово 

Блатото на Андрешко – Байловци го наричали Гьола, защото след обилни дъждове, водата се стича в падината, от която не може да се оттече и поради глинестата почва не попива бързо и мястото се заблатява. След като Елин Пелин публикува разказа „Андрешко”, Гьола става популярен с името Андрешковото блато. 

Каменният мост на дядо Йото – Иван Стоянов, известен като Йото Варджията, е баща на писателя. Той е бил  не само будна личност с възрожденски дух – отворил е училище в собствения си дом!, но и голям майстор – каменоделец, дърводелец, зидар. От варниците (ями за гасена вар), които е имал над Байлово, е продавал вар в София и региона.   Каменният мост е изграден от дядо Йото през 1885 г. Зидарията е суха и се казва кемер. На един от камъните е издялан  надпис „МАЙСТОР ЙОТО СТОЯНОВ СТАНЮВ ОТ БАЙЛОВО”. Намира се в буковата гора на м. „Дервена” (тесен проход) на стария път от Байлово за Смолско и Пирдоп. Мостът не е ремонтиран и се използва и днес от камионите (дърварките) на Горско стопанство Елин Пелин.

хижа „Опор” – Собственост е  на община Мирково. Разполага с дневна (лоби бар) с камина, стаи с 2 и повече легла. Информация на:  https://www.mirkovo.bg/kontakti 

Бялата вода – Чешмата с питейна изворна вода е на територията на община Мирково  и е на пътя Байлово – Смолско. 

м. „Калугерица” – Невероятно красивата природа в тази местност на Средна гора, кристално чистият въздух, течащата студена изворна вода в голямата чешма с три чучура и голямо й корито, големият навес с пейки и маси за повече от 100 туристи и живописният широк третокласен път с № 6004 – Долни Богров – Горна Малина – Смолско – Пирдоп от републиканската пътна мрежа, са предпоставка за кратка почивка на пътуващите или за хубав уикенд сред природата. 

Параклис „Св. Никола” – Намира се в местността „Калугерица” в близост до Пещерите със скални рисунки и барелефи. Преди на това място е имало манастир „Св. Никола” за калугерки, който е бил опожарен и унищожен след Априлското въстание. През 1948 година байловчани със собствени средства и материали  построяват днешния параклис „Св. Никола”. Над него е изграден голям навес с пейки и маси за 100 човека за отдих. Има голяма чешма с три чучура.

Всяка година на 9 май се прави курбан. 

Скално светилище „Манастирските пещери” – Древен Астрономически календар на 5000 години пр. н. е. с  описани и регистрирани от археолозите при изследване на пещерите през 70-те години на XX век  240  скални барелефи и рисунки. Намира се в м. „Калугерица”, с. Байлово, под третокласен път № 6004 – Долни Богров – Горна Малина – Смолско – Пирдоп. Под пещерите е река Смолска. Над пътя е чешмата с изворна питейна вода, голям навес с пейки и маси, и параклис „Св. Никола”. Мистично и изпълнено с лъчиста енергия място!  Виж: Манастирски пещери в местност Калугерица

ГАЛЕРИЯ: