География

Община Горна Малина се намира  на 31 km източно от столицата – или около тридесет минути с кола от центъра на гр. София. Разположена е на площ 336,3 km2 в централната част на Западна България. Простира се между билото на Стара планина на север и Средна гора на юг. Общински център е с. Горна Малина.  Общината е съставена от 14 села: Априлово, Байлово, Белопопци, Гайтанево, Горна Малина, Горно Камарци, Долна Малина, Долно Камарци, Макоцево, Негушево,  Осойца, Саранци, Стъргел и Чеканчево с общо население над 10 000 души.

Община Горна Малина  е част от област София и представлява 4% от територията на областта. Граничи с общините Ботевград, Правец, Етрополе, Елин Пелин и Мирково.

Надморската височина е от 584 m в землището на с. Долна Малина до 1655 m в землището на с. Стъргел – връх Звездец (Шиндарника), в  Стара планина, който се намира на границата на общините Горна Малина и Етрополе и е най-високият връх в общината. Втори по височина връх в община Горна Малина е Опор – 1089,2 m (Средна гора) на 3,1 km североизточно от с. Байлово и на 4 км югоизточно от с. Макоцево.